Det där med att plastbanta kan vara en djungel.

Att byta ut en plastleksak mot en träleksak behöver inte alltid vara positivt då träleksaker ofta är målade med giftiga färger.
Det finns massor av tips på nätet om att plastbanta men fokus ligger då oftast på köket. Vi vill hjälpa till med tips & råd så att det blir lite lättare med materialvalen i era barns rum.

Farlig plast

– Leksaker gjorda av PVC skall slängas.
– Dessa innehåller mjukgörande ftalater och det läcker ut i luften och samlas i damm bl.a.
– Mjuka plastdelar har oftast giftiga tillsatsämnen så det är en bra riktlinje för vad man skall slänga bort (banta). Är det mjukare än Lego så gör man bäst i att plastbanta.

Ftalater och giftigt flamskyddsmedel är tyvärr vanligt i vår vardag.
Bra träleksaker är producerade av tillverkare som bryr sig om natur och sina kunder (som Tegu och Uncle Goose t ex vilket säljs på denna sida)
Träet tas från ett skogsbruk som bedrivs med miljöhänsyn (FSC) och där man även lägger fokus på återväxten: virket besprutas ej, impregneras eller ytbehandlas med giftiga träskyddsmedel
Träet används i sin rena form eller i sammansatta produkter tillsammans med andra naturmaterial och inte i t.ex. spånplattor som innehåller miljö- och hälsofarliga limmet. Lek helst med rent trä.

Tips: Håll träleksaker borta från vatten då de är känsliga för fukt.

Bra länkar om giftiga leksaker:

Information om fördelarna med träleksaker

Här berättar Eva Röse om hur hon lagt om livet för att leva giftfritt

Länk med info om leksaker å gifter

Lista på 53 giftiga leksaker – SVD

Allt du (inte) vill veta om plast – Naturskyddsföreningen